woensdag 3 november 2010

Waarom zie ik mijn adwords advertentie niet?

Regelmatig krijg ik deze vraag. En dan besef ik weer dat adwords erg ingewikkeld kan zijn voor iemand die er niet dagelijks mee werkt. Er kunnen namelijk een heleboel redenen zijn waarom Google je advertentie niet vertoont. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

Dagbudget is te laag
Als je een adwords campagne hebt met een laag dagbudget, maar met veel veelgebruikte zoekwoorden (en we weten dat populaire zoekwoorden vaak hoge kosten per klik vereisen), kan het zo zijn dat je dagbudget al na een paar kliks verbruikt is. Je advertenties worden dan de rest van de dag niet meer vertoond. Dus controleer je dagbudget en verhoog dat eventueel. Let op: verhoog je budget pas als je zeker weet dat je alleen maar relevante bezoekers naar je website trekt en dus niet betaalt voor onnodige kliks!!

Max CPC is te laag
Als je advertenties op sommige zoekwoorden wél en op andere níet worden weergegeven, dan zijn de kosten per klik voor die zoekwoorden waarschijnlijk te laag. Je ziet dan naast het zoekwoord, in de kolom 'status', een melding zoals in deze afbeelding. Als je op het tekstballonnetje klikt, geeft Google informatie over waarom de advertenties niet worden vertoond. In dit geval dus een kwestie van te lage kosten per klik. De oplossing is ook nu weer: je CPC-bod verhogen. Maar doe dat dus alleen als je zeker weet dat het zoekwoord je relevante bezoekers oplevert.

Advertentietekst afgekeurd
Het kan ook zijn dat je advertentieteksten zijn afgekeurd omdat ze niet voldoen aan Google's richtlijnen voor advertentieteksten. Overigens ontvang je meestal een melding per e-mail als dit het geval is. Daarin staat vermeld wat de precieze reden van afkeuring is: een onjuiste zichtbare url die niet overeenkomt met de bestemmings-url, ongepast taalgebruik, teveel hoofdletters of onnodige leestekens.

Betalingsproblemen
Een andere reden voor het niet vertonen van advertenties zijn betalingsproblemen. Betaal je vooruit? Check dan in het tabblad facturering (optie betalingsoverzicht) of je nog voldoende saldo hebt. Betaal je met een creditcard? Controleer dan in het tabblad facturering (optie voorkeuren voor factureren) of er iets met je creditcard aan de hand is (verlopen of limiet bereikt?). Of misschien is je automatische incasso-betaling geweigerd?

Regionale adwords campagne
Als je hebt ingesteld dat je advertenties alleen in een specifieke regio worden weergegeven, kan het zijn dat Google je zoeklocatie niet goed heeft kunnen vaststellen. Of misschien bevind je je niet in de desbetreffende regio? Ik kan hier een hele technische uitleg geven, maar dat doe ik niet. Wat nogal eens wil helpen is als je in Google zoekt op je zoekwoord in combinatie met de regio. Bijvoorbeeld "adwords specialist Herkenbosch".

Nou, dit waren dé meest voorkomende redenen waarom Google je adwords advertentie niet vertoont. Ik hoop dat hiermee je probleem is opgelost. Is dat niet het geval? Bel me even (0475-533420) of stuur een e-mail, dan kijken we samen naar je campagne.